De Woonbond heeft besloten zich terug te trekken uit de onderhandelingen over de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector. Na maandenlang overleg met minister Mona Keijzer, het kabinet en woningcorporaties ziet de huurdersorganisatie geen kans meer op een rechtvaardig voorstel.
De kern van de impasse ligt bij de huurverhoging voor 2025. Dit jaar kregen huurders al te maken met een stijging van 5,6 procent, de hoogste in ruim 30 jaar. Voor 2025 dreigt dit zelfs boven de 6 procent uit te komen. Hoewel het kabinet een verlaging naar 4,5 procent voorstelde, blijft dit volgens de Woonbond te hoog en niet in lijn met de koopkracht van huurders.
Onevenredig bijdragen
Daarnaast zouden nieuwe huurders extra moeten gaan betalen voor goed geïsoleerde woningen. De Woonbond noemt het onacceptabel dat huurders onevenredig bijdragen aan de maatschappelijke kosten van nieuwbouw en verduurzaming. Ze pleiten juist voor een gematigde huurverhoging, gekoppeld aan inflatie en met een maximum van 3,5 procent.
Bestaanszekerheid
De huurdersbelangenorganisatie roept de Tweede Kamer op om in te grijpen en huurders te beschermen tegen buitensporige verhogingen. “Als de beloofde bestaanszekerheid nog iets waard is, dan accepteert de Kamer geen huurverhoging boven de inflatie,” aldus de Woonbond.
Acties en vervolgstappen
De Woonbond benadrukt dat ze bereid blijft samen met huurders en corporaties te werken aan oplossingen, maar niet ten koste van huurders. Komende tijd wordt meer duidelijk over mogelijke acties en vervolgstappen.
Lees ook: Woonbond stapt uit Nationale Prestatie Afspraken