In Amsterdam bestaan de verhuisregelingen ‘Van Groot Naar Beter’ (VGNB) en ‘Van Hoog Naar Laag’ (VHNL). Deze regelingen geven huurders voorrang op een woning die beter bij hun situatie past. Bijvoorbeeld een kleinere woning als hun huis te groot is, of een woning op de begane grond als traplopen moeilijk wordt. Tussen 2020 en 2023 zijn er 741 woningen via deze regelingen toegewezen. Dit heeft geleid tot meer dan duizend vrijgekomen sociale huurwoningen voor andere woningzoekenden. In totaal is er maar een klein deel van de huurders dat van de verhuisregelingen gebruik maakt.
De verhuisregelingen van Amsterdam zijn geëvalueerd. In de onderzoeksperiode (2020-2023) hebben de corporaties in Amsterdam in totaal 10.200 woningen via Woningnet verhuurd, waarbij woningzoekenden op grond van een verhuisregeling voorrang konden krijgen: 9.700 woningen zijn aangeboden met Van Groot naar Beter (VGNB) en 5.100 met Van Hoog naar Laag (VHNL). In totaal is 63% van de geadverteerde woningen met een verhuisregeling aangeboden.
In dezelfde periode zijn 741 woningen in Amsterdam toegewezen op grond van de verhuisregelingen. Dat wil zeggen dat de kandidaat die de woning kreeg, daadwerkelijk voorrang heeft gekregen op basis van de verhuisregelingen. Bij 363 woningen gaf VGNB de doorslag en bij 378 VHNL. Daarmee is slechts 7,3% van de woningen die met de verhuisregelingen zijn aangeboden uiteindelijk verhuurd met voorrang op grond van deze regelingen.
Waarom zo weinig gebruik?
Veel huurders die in aanmerking komen, melden zich niet aan voor de verhuisregeling. In 2024 waren 946 huurders ingeschreven voor VGNB en 1.123 voor VHNL. Dat is veel minder dan de ruim 14.000 huurders die er wél gebruik van zouden kunnen maken. Daarnaast reageren veel mensen met voorrang niet op aangeboden woningen. In 2023 was er bij 66% van de VGNB-woningen en 48% van de VHNL-woningen geen enkele reactie van een huurder met voorrang. Hierdoor werden deze woningen gewoon aan andere woningzoekenden toegewezen.
Hoe helpt het bij doorstroming?
Door de verhuisregelingen komen woningen vrij voor anderen. Bijvoorbeeld grote woningen die doorstromers achterlaten, worden vaak verhuurd aan gezinnen die nu in een te klein huis wonen. Soms ontstaat er zelfs een verhuisketen: de woning die een huurder achterlaat, gaat naar een nieuwe bewoner, die op zijn beurt ook weer een woning vrijmaakt. De langste keten in dit onderzoek bestond uit vijf verhuizingen die door één toewijzing op gang kwamen.
Hoe verder?
De gemeente en woningcorporaties hebben de verhuisregelingen onderzocht en werken nu aan verbeteringen. Zo hopen ze dat meer huurders zich aanmelden en dat de regelingen nog beter gaan helpen bij de doorstroming op de woningmarkt.
Meer lezen
- Lees het volledige artikel van de AFWC hier: Verhuisregelingen weinig gebruikt, zorgen wel voor meer doorstroming – AFWC
- Lees meer over de verhuisregelingen voor huurders van Ymere