Uit het tv-programma De Hofbar blijkt dat er sprake is van schijnparticipatie in de Amsterdamse Van der Pek-buurt. Bewoners mochten uitvoerig meepraten over de beste oplossing om van het gas af te gaan, maar de deal met energieleverancier Vattenfall en de gemeente was achter de schermen al in kannen en kruiken. Nu we aan de vooravond staan van een grootschalige energietransitie in onze stad, vindt huurderskoepel HYA het van groot belang de uitkomsten van het journalistieke onderzoek van de Hofbar aandacht te geven.
– Excuses: er is een verkeerde doorlink in de nieuwsbrief van herfst 2020 gekomen. Was u eigenlijk op zoek naar het artikel over het Stedelijk overleg, volg deze link –
Bewoner Tanja den Broeder uit de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord vertelt in de uitzending dat haar Van der Pek-buurt één van de proeftuinen is waar men van het gas af gaat. De insteek van de gemeente Amsterdam was om hierbij veel buurtbewoners te betrekken. “Wij dachten mee met een groep van 50 bewoners. Wat zou een goede aanpak zijn? Wij vroegen aan de wethouder of we een onderzoek mochten laten doen. Na veel gedoe mocht dat.”
Alle opties open
Er werd de bewoners verzekerd dat alle opties nog open stonden. De gemeente wilde samen met de mensen in de buurt op zoek gaan naar de beste oplossing in de wijk om van het gas af te gaan. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek waren bewoners eensgezind wat de beste oplossing was: ze wilden energie halen uit het water van het IJ. Ze kozen voor een methode die aquathermie heet. Dat zou op termijn klimaatneutraal zijn en ook budgetvriendelijk. Lees ook het artikel in het Parool: Ymere wil geen warmtepomp voor Van der Pekbuurt
Vattenfall in de stuurgroep
Maar intussen werd het proces voor de bewoners (voor een groot deel sociale huurders van Ymere-woningen) steeds minder prettig. Het werd huurders verboden met de pers te praten. Veel mensen kregen al het idee dat de gemeente een vast plan had en dat die 4 scenario’s die ze met de gemeente bespraken voor de schijn was. Tanja: “Er bleek ook een stuurgroep te zijn en in die stuurgroep zat Vattenfall.”
“Wie betaalt bepaald. Ja, we hebben hier een grote hoeveelheid sociale huurders: die betalen de energierekening. Mogen zij dan ook iets zeggen?”
Klimaatdoelen
En de uitkomst van het proces ligt dan ook voor de hand: Vattenfall gaat stadswarmte leveren. Het warmtenet van Vattenfall levert hitte uit de afvalovens van AEB, dat ook nog een biomassacentrale in Westpoort en Diemen bouwt. Het is een fel bekritiseerde methode. Op lange termijn zullen de klimaatdoelen er ook niet mee worden behaald, maar dan ligt de infrastructuur van Vattenfall er al (grote buizen). Verhuurder Ymere kiest echter vol overtuiging voor die stadswarmte. En de gemeente heeft zich hierbij neer gelegd.
Niet duurzaam, niet betaalbaar
Tanja zegt in het tv-programma: de nu gekozen oplossing is niet duurzaam en niet betaalbaar: het is absurd. Dan wordt gezegd: wie betaalt bepaald. Ja, we hebben hier een grote hoeveelheid sociale huurders: die betalen. Mogen zij dan ook iets zeggen? Wij betalen de energierekening. Maar de sociale huurders worden niet bediend…
Verbod op zonnepanelen
Dan is er ook nog een verbod op het plaatsen van zonnepanelen in de wijk. Meerdere bewoners willen zonnepanelen omdat dit een stuk duurzamer is. Maar wegens ‘beschermd stadsgezicht’ wordt dit afgewezen. Iedereen moet straks aan het warmtenet van Vattenfall.
Het televisieprogramma zegt geprobeerd te hebben aan wederhoor te doen met de gemeentecoalitie. Maar niemand van de coalitie was bereid om tekst en uitleg te geven.
Kijk het programma De Hofbar terug: Stadswarmte Amsterdam-Noord: de deal met Vattenfall lag er al.
Lees meer berichten van HYA over duurzaamheid en de energietransitie op onze themapagina.