PERSBERICHT: Senioren in Weesp in onzekerheid: wijzigen toewijzingsbeleid Ingelandenflat

DIT IS EEN ORIGINEEL PERSBERICHT VAN BEWONERSCOMMISSIE INGELANDENFLAT 

Weesp, 17-02-2025 – De bewoners van de Ingelandenflat wachten in spanning af. Volgende week neemt woningcorporatie Ymere een definitief besluit over de toewijzingsbeleid van woningen in de flat. Ymere wil van de huidige 128 seniorenwoningen van maar liefst 112 flats het senioren label af halen en de flats gaan toewijzen aan gezinnen met kinderen. De senioren flatbewoners willen dat niet en juist van deze Ingelandenflat een Lang Leven Thuis Flat maken. Dit besluit van Ymere heeft grote gevolgen voor de senioren die er al jarenlang wonen. De seniorenflats hebben een hele slechte geluidsisolatie. Met senioren als buren is dat leefbaar maar met gezinnen met kinderen, onder, boven en naast je is het gegarandeerd wachten op grote geluidsoverlast.

De senioren zijn verbijsterd: “Waarom gooit Ymere miljoenen weg?”

De Ingelandenflat is al decennialang een seniorenflat waarin door de vorige woningcorporatie De Woningbouw in 2008 miljoenen zijn uitgegeven om van de Ingelandenflat een echte seniorenflat te maken. Met verhoogde galerijvloeren, twee nieuwe ingangen met schuifdeuren, drempelloze vloeren, badkamer en wc met anti slip tegels, nieuwe brandtrappen aan de flat, verhoogde balkonvloeren zodat ouderen met rollators zonder problemen in de flat kunnen komen en wonen. De flat ligt op 85 meter afstand van de Deka supermarkt en 150 meter vanaf de Apotheek in winkelcentrum Hogeweij in Weesp.

“Dit voelt als contractbreuk,” zegt een woordvoerder van de bewonerscommissie. “Mensen zijn hier komen wonen met de verwachting in een rustige, seniorenvriendelijke omgeving oud te kunnen worden. Nu dreigt Ymere dit beleid zomaar te wijzigen, zonder rekening te houden met de impact op de huidige bewoners.”

Lang Leven Thuis Flat als alternatief

De bewoners hebben Ymere voorgesteld om de flat officieel aan te wijzen als Lang Leven Thuis Flat (LLTF), een woonvorm die perfect aansluit op de behoeften van senioren en de gemeentelijke en landelijke beleidsdoelen voor ouderenhuisvesting. De Ingelandenflat heeft voor een LLTF geen bouwkundige aanpassingen meer nodig. Dat is tijdens de grote renovatie in 2008 al gedaan. Ook is de ligging zo dichtbij het winkelcentrum heel erg belangrijk en moeten er minimaal 100 woningen in een flat zijn om het Lang Leven Thuis Flat concept te kunnen realiseren. Kortom bijna alles is in en rond de Ingelandenflat aanwezig. Er moet alleen nog met zorgleveranciers gesproken gaan worden om afspraken te maken met een preferente zorgaanbieder die dan voldoende cliënten heeft om ter plekke een vast zorgteam te laten werken. Als zij slechts enkele cliënten hebben, dan is dat voor die zorgaanbieder niet rendabel. Bovendien kan een vast zorgteam van betekenis zijn voor alle bewoners. Dan kennen bewoners en zorgverleners elkaar en is de toegang tot zorg laagdrempelig. Voor de bewoners van de Lang Leven Thuisflat geldt dat zij een vrije thuiszorgkeuze hebben, maar veel bewoners kiezen in de praktijk toch voor de voorkeursaanbieder. In tijden van een vergrijzingsgolf en een tekort aan handjes in de zorg van levensbelang.

Geen interesse bij senioren?

Ymere stelt dat er in Weesp geen interesse is bij senioren bewoners van een eengezinswoning om naar onze relatief grote flats te verhuizen. De bewonerscommissie Ingelandenflat en de huurdersverenigingen HYA en de Vechtstroom denken hier heel anders over. Zij hebben in het laatste overleg op vrijdag 14-02-2025 Ymere zelfs een  compromis aangeboden. Zij willen graag aantonen, voordat Ymere definitief besluit het seniorenlabel van de Ingelandenflat af te halen, dat senioren die een eengezinswoning achterlaten bij Woningnet en voorrang voor de relatief grote flats krijgen er wachtlijsten kunnen worden aangelegd. En zeker als  de Ingelandenflat een LLTF functie krijgt. De laatste flat aan de Ingelandenstraat in Weesp die verhuurd werd kreeg op Woningnet maar liefst 368 reacties van senioren. En mochten er geen senioren uit Weesp interesse hebben wat wij zeer betwijfelen dan zijn er ook nog 123.200 (stand 1-1-2023) senioren van 65 jaar en ouder die in Amsterdam zelf wonen. Hoeveel wonen er daar nog van in een eengezinswoning? En hoe lang kunnen die nog trappen blijven lopen?  Weesp is toch een onderdeel van de gemeente Amsterdam? Interesse genoeg bleek uit gesprekken van de bewonerscommissie met senioren in Weesp.

Ingenlandflat

Grootte eengezinswoningen

Uit cijfers van onder andere het CBS blijkt dat de gemiddelde grootte van een sociale huur eengezinswoning in Nederland tussen de 80 en 120 m² ligt. Het is dan toch logisch dat een ouder echtpaar, gewend aan deze woonruimte, niet zomaar zal verhuizen naar een levensloopbestendig appartement van slechts 29 m² op de Oversingel in Weesp. Maar wel kiest voor een 3 of 4 kamerflat aan de Ingelandenstraat met een woonkamer, keuken, badkamer en 2 of 3 slaapkamers van 69,1 m². En dat is exclusief bergingen en gangen. Deze 65+  babyboomers, de grote generatie geboren na de Tweede Wereldoorlog, willen ruimte voor een mantelzorger die kan blijven slapen en een paar dagen de kleinkinderen laten logeren. Dat kan in onze seniorenflat.

Ymere zoekt dringend woningen voor gezinnen met kinderen

Als onze Ingelandenflat een Lang Leven Thuis Flat wordt en senioren met een eengezinswoning krijgen bij Woningnet voorrang dan zijn wij er heilig van overtuigd dat de verhuisketen op gang komt: senioren verlaten hun eengezinswoning, waardoor die eengezinswoning beschikbaar komt voor  gezinnen met kinderen. Dan gooi je niet het kind met het badwater weg en spoel je niet de in het verleden geïnvesteerde miljoenen in seniorenwoningen door het putje.

En laten wij nu eerlijk zijn een gezin met kinderen woont toch liever in een eengezinswoning dan op een galerij flat 8 hoog.

Oproep aan Ymere: “Maak de juiste keuze of geef ons de tijd om ons compromis te bewijzen”

De bewoners van de Ingelandenflat roepen Ymere op om hun plannen te heroverwegen en de flat te behouden als seniorenwoning. Volgende week wordt het definitieve besluit genomen. De bewoners hopen dat de woningcorporatie kiest voor een toekomst waarin ouderen in rust, veiligheid, comfort en met de juiste zorg kunnen blijven wonen. Of het compromis te accepteren en daarna pas te beslissen of het seniorenlabel van de flat af gaat.

 

 

 

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief