SHY, de huurdersorganisatie van de grootste corporatie van Nederland, waarschuwt voor de gevolgen van het huidige huurbeleid. De organisatie is blij met de aangekondigde huurbevriezing voor een deel van de huurders, maar maakt zich zorgen over de groepen die buiten de regeling vallen en over het gebrek aan visie van de landelijke overheid.
“Wij zijn opgelucht dat een deel van de huurders niet nóg verder onder druk komt door een huurverhoging,” zegt Peter Weppner, voorzitter van SHY. “Maar we zien ook dat veel mensen buiten de regeling vallen. Daarnaast missen we regie en samenhang in het landelijke woonbeleid.”

Wonen verdient regie, geen lapwerk
Landelijke petitie tegen hoge huurverhoging
Omdat Ymere dit jaar weer het advies van SHY over de maximale huurverhoging naast zich neerlegde, is SHY een landelijke petitie gestart tegen de hoge huurverhogingen. De petitie is inmiddels door duizenden mensen ondertekend.
Het is mooi dat er geluisterd is, in elk geval deels. Sociaal huurders zijn blij met de huurbevriezing. Maar volgens SHY is het onbegrijpelijk dat huurbevriezing niet geldt voor particuliere huurders, huurders in de vrije sector en middenhuur segment, terwijl ook daar veel mensen moeite hebben om rond te komen.
De petitie is te tekenen via: https://stophogehuurverhoging.petities.nl
Oproep aan het Rijk: neem verantwoordelijkheid
Volgens SHY worden woningcorporaties geconfronteerd met een onmogelijke opgave: woningen betaalbaar houden, verduurzamen én nieuwbouw realiseren – zonder voldoende financiële steun van het Rijk.
“Het is goed dat er extra aandacht is voor huurmatiging,” zegt Weppner. “Maar de financiering daarvan mag niet worden afgewenteld op corporaties of huurders. Het is de overheid die moet investeren in volkshuisvesting.”
SHY pleit onder andere voor het schrappen van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties en de ATAD (Weppner: “Dat zijn volstrekt onlogische belastingen voor corporaties die 1) een maatschappelijk belang dienen en 2) geen winstoogmerk hebben.”) en voor structurele compensatie van huurbevriezingen. Maar ook pleit ze voor garanties voor een gematigde huurontwikkeling voor alle huurders: geen hoge huurverhoging.
“Als de beloofde bestaanszekerheid nog iets waard is, dan accepteert de Kamer geen huurverhoging boven de inflatie,” aldus de Woonbond.
En daar werd niet op gereageerd. Er werden torenhoge huurverhogingen afgesproken voor 2025.
Huurders onder druk
De organisatie benadrukt dat veel huurders grote moeite hebben om financieel rond te komen.
“Er is meer nodig dan incidenteel beleid,” zegt Weppner, “de bestaanszekerheid van huurders staat op het spel. Er moet structureel ruimte komen voor betaalbare huren én voor investeringen door corporaties. Alleen het Rijk kan die ruimte bieden.”
SHY wijst erop dat de overheid met de huurbevriezing jaarlijks circa 500 miljoen euro bespaart op huurtoeslagen.
Samen met Ymere hebben we op 30 oktober 2024 hierover een brief gestuurd aan de minister. Maar toen het moment daar was om huurverhogingen vast te stellen, werd wel gekozen voor forse verhogingen – ook door Ymere.
Oproep aan het kabinet
- Verbind lastenverlichting voor corporaties aan garanties voor gematigde huurontwikkeling.
- Bied duidelijkheid en voorspelbaarheid in het huurbeleid, om uitvoering en vertrouwen mogelijk te maken.
- Laat huurders niet opdraaien voor systeemkeuzes – maar zet in op betaalbaarheid én beschikbaarheid.
- Luister naar huurders en hun organisaties– (bijvoorbeeld als de Woonbond van de onderhandelingstafel wegloopt)
Acties en debat
SHY laat van zich horen in mei:
10 mei – Woonprotest in Utrecht
Domplein | 14:00 uur
SHY is aanwezig en roept huurders op zich aan te sluiten.
28 mei – Protest en debat in Amsterdam-Noord
Zonnehuis | 16:30 – 18:30 uur
Tijdens dit openbare evenement van SHY wordt de landelijke petitie aangeboden aan Ymere én aan de politiek. Ook vertellen huurders over hun situatie, en gaan politici, huurdersorganisaties en experts in debat over het huurbeleid.