Onderzoek naar woongroepen Amsterdam-Centrum

Huurders Ymere Amsterdam woongroepen

Deel van het Algemeen Handelsbladgebouw.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimten, trappen en hallen bij woongroepen? Ymere of de woongroepen zelf? Daarover bestaat bij woongroepen onduidelijkheid.

Soms staan er over het onderhoud afspraken op papier, soms helemaal niet. Volgens Ymere heeft bijna elke woongroep een contract dat anders is. Met sommige groepen zijn er juist heel gedetailleerde afspraken gemaakt. Vaker ontbreken er onderwerpen in de overeenkomsten.

Die versnipperde situatie is veelal historisch gegroeid, nadat vooral in de jaren tachtig in Amsterdam alternatieve woonprojecten – vaak kraakpanden – in allerlei vormen en maten opbloeiden.

Wat gaat goed en niet goed?

Onder meer om die reden laat Ymere momenteel onderzoek doen naar woongroepen en projecten in zelfbeheer in Amsterdam-Centrum. Student Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam Mitzi de Haan voert het onderzoek uit. Haar afstudeerscriptie wil inzicht gaan geven in wat er bij bestaande woongroepen goed en minder goed gaat.

In een voorlopige inventarisatie hebben consulent gebiedsbeheer Helma Meuldijk van Ymere en De Haan in Amsterdam-Centrum (inclusief Wittenburg, de Jordaan en de Westerkaap) 91 woongroepen geteld.

Van die 91 doen negen panden alles in zelfbeheer; ze hebben een verenigingscontract, zoals de Grote Leeuwenberg en De Halve Wereld. De andere panden hebben wisselende afspraken en contracten over onder andere onderhoud. Onder de 91 woongroepen bevinden zich ook veel studentenhuizen.

Mitzi de Haan gaat in april en mei 15 woongroepen interviewen. Eind juni wil ze haar afstudeerscriptie afronden.

Werkgroep

Op initiatief van enkele mensen uit Amsterdamse woongroepen en SBO is er inmiddels ook een werkgroep gestart die samen met Ymere poogt meer inzicht te krijgen in de verschillende onderhoudscontracten en mondelinge afspraken die woongroepen hebben.

De scriptie van De Haan gaat dienst doen als een verkenning, waarop de werkgroep in het najaar voortborduurt.

Volgens Ymere hebben anno 2016 woongroepen ‘veel goodwill’. Ook al omdat in de nieuwe woningwet de wooncoöperatie nieuw leven is ingeblazen.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief