Huurders van Ymere in Kassa: Stop schimmel nu!

Huurders en huurdersorganisaties van Ymere deden op 22 februari 2025 hun verhaal in Kassa en kregen steun van alle kanten. Helaas was minister Mona Keijzer er niet, toch kreeg het schimmelprobleem veel extra urgentie. Tweede Kamerlid Eline Vedder van het CDA sprak zich heel duidelijk uit en pleit voor een nationaal actieplan! Daarnaast betoogde een longarts in de uitzending dat schimmel net zo schadelijk kan zijn als roken.

De huurdersorganisaties van Ymere waren in de studio van het televisieprogramma Kassa om aandacht te vragen voor de campagne Het ligt niet altijd aan u! Meld schimmel nu! Richard Ramaker van de Samenwerkende Huurders Ymere (SHY) legde duidelijk uit waarom deze campagne is gestart. Hij zei ook dat hij het “een gemiste kans” vond dat Ymere niet aanwezig was in de studio. Ymere-huurster Noor vertelde haar verhaal: zij woont al twaalf jaar in een huis waar overal schimmel zit en de naaktslakken door het huis kruipen. Lees hier een interview met haar!

Tekst van Kassa:

Schimmel en vocht zorgen in één op de vier huurwoningen voor problemen. Vocht en schimmel in je huis is smerig en slecht voor je gezondheid. Als de oorzaken niet goed worden aangepakt, blijven de problemen terugkomen, wat je ook doet. Eén op de vier huurhuizen in Nederland heeft problemen met vocht en schimmel, zo blijkt wederom uit de nieuwste cijfers van de Woonbond. Voor veel huurders die huren bij een woningbouwvereniging is het een jarenlange nachtmerrie waar maar geen einde aan komt. Hoewel we in Kassa al talloze malen aandacht aan de problemen van vocht en schimmel in huurwoningen hebben besteed, blijft dat nodig. De schimmel blijft namelijk groeien en de problemen ook. En de urgentie van het probleem? Die dringt blijkbaar nog te weinig door. De gezamenlijke huurdersverenigingen van woningbouwvereniging Ymere voelen die urgentie wél en roepen de huurders nu op om de schimmelproblemen massaal bij Ymere te melden. De actie ‘Het ligt niet altijd aan u! Meld schimmel nu!’ leidt tot tientallen extra meldingen per dag. Ymere zegt de oproep aan te moedigen en belooft de problemen op korte termijn aan te pakken.

Woonbond: “Woningbouwverenigingen doen te weinig tegen schimmel”

Helaas hebben veel woningbouwcorporaties geen al te goede staat van dienst als het gaat om het aanpakken van vocht- en schimmelproblemen. Dat zegt ook de Woonbond, die vindt dat het probleem véél meer aandacht verdient en dat corporaties de problemen véél beter moeten oppakken. Anders zouden er niet nog altijd sprake zijn van zo veel schimmelproblemen in hun huizen. Veel bewoners trekken al jarenlang aan de bel. Dat geldt bijvoorbeeld voor Noor Spruyt uit Haarlem, die zoveel inspecteurs, aannemers en ander volk van of namens Ymere over de vloer heeft gehad dat ze de tel onderhand is kwijtgeraakt. Die bedoelen het misschien goed, maar hebben al die tijd het probleem niet opgelost.

Longklachten versterkt door schimmel: bewoners gebruiken uit ellende maar een puffer

Noor is al twaalf jaar aan het strijden om haar woning schimmelvrij te krijgen. Ze kreeg – zoals meerdere bewoners – te horen dat de problemen deels te herleiden zijn tot haar eigen gedrag. De oplossing? Ze moest meer stoken en beter ventileren. Veel bewoners geven dan de moed op. Noor niet. Ze liet op eigen kosten een inspectie uitvoeren waarbij duidelijk werd dat de oorzaak vooral door de slechte staat van onderhoud van de woning komt. De woning is feitelijk onbewoonbaar verklaard. Toch woont Noor er na al die jaren nog steeds, samen met haar dochter. Ook ondervinden ze allebei gezondheidsproblemen die verband houden met de slechte staat van hun woning, namelijk longklachten die versterkt lijken te worden door de schimmel. Zowel Noor als haar dochter gebruiken puffers als ze ademnood hebben.

 

Longarts: “Te weinig aandacht voor schadelijke effecten van schimmel”

Het gebruik van puffers bij longklachten als gevolg van schimmel is iets dat longarts Leon van der Toorn van het Erasmus MC ook ziet. Hij vindt dat er veel te weinig aandacht is voor de schadelijke effecten van schimmel in woningen. Die kunnen de klachten extra versterken bij mensen met aanleg voor longproblemen. Van der Toorn vergelijkt het met roken. Daarvan ziet en weet iedereen inmiddels hoe schadelijk dat is. Maar van schimmel, dat zeer schadelijk kan zijn, zien we dat niet. En dus ontbreekt de urgentie om er wat aan te doen. En dat moet anders, vindt hij.

Woonbond: “Politiek is aan zet”

Dat stelt ook de Woonbond, die vindt dat de politiek aan zet is en de handschoen moet oppakken. De woningcorporaties moeten ook in staat worden gesteld om hun taken goed uit te oefenen. Ze moeten van het Rijk zowel verduurzamen als oude woningen renoveren of vervangen, en daarnaast wordt óók van ze verwacht dat ze nieuwe woningen bijbouwen. Dat moet in korte tijd gebeuren en is een enorme opgave. Dan helpt het niet als ze bijvoorbeeld nog winstbelasting over hun vermogen moeten betalen, stelt de Woonbond. “Geef ze financieel de ruimte om te doen wat ze moeten doen en hou ze aan de afspraken die al in 2022 gemaakt zijn.”

 

Nationaal actieplan

Het CDA vindt dat het kabinet moet komen met een nationaal actieplan tegen schimmel. Het is een groot probleem dat veel meer aandacht verdient, stelt Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) vanavond in Kassa. “Dit is gewoon onrecht”, aldus Vedder. Ook de Woonbond roept minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting op tot meer actie voor dit nationale probleem. Eén op de vier huurwoningen in Nederland kampt met schimmel- en vochtproblemen.

Huurders van woningcorporaties, verantwoordelijk voor 2,3 miljoen huurwoningen in Nederland, worden teveel aan hun lot overgelaten. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd zonder dat de problemen echt worden opgelost. “Ze worden als het ware kapot gesysteemd, oftewel, ze lopen vast in het systeem,” aldus Kamerlid Vedder.

Schimmelteams moeten de norm worden

Zij pleit voor schimmelteams bij woningcorporaties die meteen reageren op een melding en de problemen aanpakken, zonder te verzanden in bureaucratische procedures.Dit soort schimmelteams zijn er al bij sommige woningcorporaties, maar deze aanpak moet wat Vedder betreft overal de norm worden.

Corporaties staan voor een gigantische opgave

Vooral de woningcorporaties staan voor een gigantische opgave. In 2022 spraken de gemeenten, woningcorporaties en de Woonbond in prestatieafspraken af dat corporaties tot 2030 per jaar 200 miljoen extra zouden besteden aan het aanpakken van schimmel, asbest en loden leidingen in vooral verouderde woningen. En uiterlijk 2026 zouden de slechtst onderhouden woningen die kampen met ernstige schimmel moeten zijn gerenoveerd, of anders moeten zijn gesloopt en vervangen. Vedder betwijfelt ernstig of dat doel gehaald gaat worden. “Het is duidelijk: dat gaan we niet halen”, is haar verwachting.

Reacties van minister, Aedes, Rochdale, Ymere en Noor

Vedder zal de noodzaak van meer urgentie en een nationaal actieplan aan de orde stellen in vragen aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting. De minister was nog niet bereid hierop te reageren. Ook Aedes en Rochdale hebben niet gereageerd. Ymere heeft in de vorm van een brief gereageerd. Dit is te lezen onder het kopje ‘Reactie Ymere op Kassa-uitzending 22 februari 2025 over schimmel‘ in het bericht van Kassa. Naar aanleiding van deze reactie van de corporatie klom de geïnterviewde Noor weer in de pen. Haar reactie vindt u in de reacties onder aan de pagina.

 

Dit bericht staat ook op de website van Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY). Dat is de koepel van alle huurdersorganisaties van Ymere.

 

 

 

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief