Het is bijzonder: in Blok 2 van de Tugelawegblokken in Amsterdam Oost is 98 procent van de bewoners akkoord met de plannen voor een grote renovatie. Een renovatie waar huurders tijdens de werkzaamheden niet thuis kunnen blijven wonen, waar van bergingen nieuwe woningen worden gemaakt én waar in de binnentuin gebouwd gaat worden. Maar dit ging allemaal niet zonder slag of stoot. “In het begin was bijna iedereen tegen!”, vertelt Mesut Ergül, voorzitter van de BC Tugelawegblokken en HYA-bestuurslid.
Drie jaar geleden werd de renovatie aangekondigd. Door corona is het hele proces uitgelopen. Het gaat om renovatie ter isolatie van de buitengevel, met behoud van contracten. Daarnaast zouden er van bergingen op de zolder huizen worden gemaakt en zouden er 146 bergingen in de binnentuin worden geplaatst.
Onacceptabel
En die flinke bebouwing in de binnentuin, dat vonden de bewoners -zacht gezegd- geen goed idee. De plannen van Ymere werden gepresenteerd in coronatijd. Bewoners waren in alle staten, vertelt Ergül. Ze vonden het onacceptabel. Ze vonden het zonde dat al het groen van de binnentuin dan opgeofferd werd. Zeker omdat er in de Transvaalbuurt (waar de woningen staan) al heel weinig groen is. Daarbij zou het uitzicht voor veel mensen wegvallen en zouden de benedenhuizen somberder en donkerder worden omdat er veel minder zon binnen zou komen.
Tegenvoorstel
De bewonerscommissie organiseerde een grote bijeenkomst waar ze spraken over de plannen. Op basis van alle wensen van de bewoners maakte de BC een tegenvoorstel. Dit tegenvoorstel was onder meer dat er geen 146 bergingen in de binnentuin zouden komen, maar slechts 50. De bewonerscommissie wist namelijk heel goed welke mensen wel en welke mensen geen berging wilden in de binnentuin.
Bestemmingsplan
In eerste instantie was Ymere niet gecharmeerd van de plannen. Ze wilden er niet aan. Maar de bewonerscommissie bleef praten, niet alleen met Ymere, maar ook zochten ze contact met de gemeente. En die zei dat de renovatieplannen op deze manier helemaal niet konden, omdat het bestemmingsplan dat niet toeliet.
Opeens samen optrekken
Toen stond de BC opeens veel sterker. Het mocht niet eens! De bewonerscommissie legde de hele situatie aan Ymere voor en stelde voor om samen op te trekken om met een plan te komen waar de gemeente wel mee kon instemmen. Voor de gemeente was het ook nog van groot belang dat er voldoende fietsenstallingen kwamen. Ook daar is nog flink veel overleg over geweest. Maar in dit gesteggel trokken de BC en Ymere samen op.
Succes
Uiteindelijk is er een uitkomst waar iedereen achter staat. Er is veel meer binnentuin en dus groen over dan er eerst was bedacht. Het bestemmingsplan hoeft niet gewijzigd te worden. Er zijn 23 extra woningen bijgekomen én er is een fietsenstalling. Bij de laatste draagvlakmeting vroeg Ymere aan de BC: Denken jullie dat we de 70 procent op gaan halen zodat de renovatie door kan gaan? En de BC antwoordde dat ze daar zeker niet tevreden mee zou zijn. Ze beloofde dat ruim 90 procent voor zou stemmen. En zo is het ook gegaan. Slechts 2 van de 119 huishoudens hebben niet ingestemd. Een heel mooi succes.
Tips voor andere bewonerscommissies
Ergül vertelt dat de bewonerscommissie, maar ook Ymere trots en blij zijn met het resultaat. We vroegen hem naar de succesfactoren en dus de tips voor andere bewonerscommissies. Dit zijn ze:
- Ken je buren goed en weet wat ze willen!
- Zorg voor een acceptabel en uitvoerbaar tegenbod.
- Zoek contact met iedereen die je nodig hebt. Bijvoorbeeld met de gemeente om erachter te komen hoe zij er in staan.
- Roep hulp in als dat nodig is, van je professioneel ondersteuner, maar ook van HYA.
- Onderhandel goed over het sociaal plan (dat is bij dit project erg goed gelukt en is voor de huurders enorm belangrijk!)
- Als je als BC denkt dat je plan uitvoerbaar is: wees dan standvastig: houd vol, geloof erin!