De Amsterdamse huurderskoepels, verenigd in de FAH, hebben een belangrijke brief ontvangen van de gemeente Amsterdam over de compensatieregeling voor huurders die zijn aangesloten op het warmtenet.
Huurders die zijn aangesloten op het warmtenet hebben te maken gekregen met een aanzienlijke verhoging van de vaste kosten door Vattenfall en Westpoort Warmte, wat voor veel bewoners een grote tegenvaller betekent. Woningcorporaties hadden eerder de belofte gedaan dat huurders niet meer zouden betalen voor het vastrecht dan voor een gasaansluiting, het zogenaamde ‘niet-meer-dan-anders-principe’.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding. Beeld: AFWC)
De gemeente en woningcorporaties hebben nu een regeling getroffen om de belofte na te komen dat huurders niet meer zouden betalen dan voor een gasaansluiting. Dit houdt in dat huurders die vóór 31 december 2023 instemden met de aansluiting op het warmtenet, de verhoging van het vastrecht tot 2032 vergoed krijgen.
Hieronder volgt een groot deel van de brief die de FAH mocht ontvangen:
Vattenfall en Westpoort Warmte verhoogden begin dit jaar de vaste kosten voor het warmtenet. Voor huurders die zijn aangesloten op het warmtenet, was dit een behoorlijke tegenvaller. Woningcorporaties hadden voor een aantal complexen afspraken gemaakt zodat deze kosten niet voor rekening van de huurder kwamen. De belofte aan deze huurders dat de rekening niet zou stijgen, werd hiermee niet nagekomen. De gemeente heeft nu met corporaties een vergoedingsregeling gemaakt, zodat we deze belofte alsnog nakomen.
De afgelopen jaren zijn meerdere complexen versneld aangesloten op het warmtenet, mede door extra inzet van de gemeente en woningcorporaties. Ook zijn er complexen waar de aansluiting nog moet plaatsvinden, maar waar bewoners al akkoord zijn gegaan met de plannen. Voor huishoudens die vóór 31 december 2023 hebben ingestemd dankzij deze extra inspanningen, hebben de gemeente en corporaties een regeling getroffen. Deze vergoedt de verhoging van het vastrecht voor huurders tot 2032.
Corporaties compenseerden huurders op verschillende manieren, zoals een korting op de huur of een compensatie voor het vastrecht. De gemeente vergoedt in de vorm van een eenmalige storting en van een verrekening op de energienota tot 2032.
Communicatie
Bij ongeveer 800 huishoudens die de vergoeding krijgen viel donderdagochtend (17 oktober jl.) een brief op de mat. Er verscheen een raadsbrief over de vergoedingsregeling. Ook de AFWC plaatste een bericht op hun website.
In de bewonersbrief staat het mobiele nummer van het team energietransitie van de gemeente en het mailadres duurzaamwonen@amsterdam.nl.
Met vriendelijke groet,
Afdeling Duurzaamheid
Gemeente Amsterdam
—
HYA blijft zich, ook via de FAH, inzetten voor betaalbare en duurzame woonoplossingen voor alle huurders en werkt nauw samen met de gemeente en de AFWC om de belangen van huurders te waarborgen.
Lees ook: