Vanaf 1 januari 2020 hebben naar schatting 115.000 extra huishoudens in Nederland recht op huurtoeslag. Omdat mensen zichzelf moeten melden bij de Belastingdienst, is er de vrees dat veel mensen deze toeslag zullen mislopen.
De ‘harde’ huurtoeslaggrens verdwijnt per 2020. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van uw huur, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Daardoor komen meer huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag. Wat de wetswijziging precies voor iemand betekent, hangt van veel persoonlijke zaken af.
Als een huishouden in een huurhuis woont onder de huurgrens (737,14), is er een kans dat het per 1 januari in aanmerking komt voor huurtoeslag. Een toeslag die kan oplopen tot 368 euro per maand.
Voor de huurders die nu al huurtoeslag ontvangen, heeft de maatregel trouwens geen gevolgen.
Informatie verspreiden
De Belastingdienst informeert mensen niet persoonlijk over deze wijziging. Daarom is er kans dat veel mensen uit de doelgroep geen gebruik gaat maken van deze mogelijkheid. Ouderenorganisatie ANBO is hierom een publiciteitscampagne gestart om ouderen te helpen.
Onder de groep die in aanmerking kan komen van deze toeslagverruiming bevinden zich inderdaad veel ouderen, maar niet alleen voor hen wordt gevreesd dat ze de huurtoeslag niet gaan aanvragen. Ook bijvoorbeeld laaggeletterde mensen lopen de kans dat ze deze informatie missen. HYA hoopt dat u mee wilt helpen deze informatie te verspreiden.
Hoe kom u erachter of u recht heeft op huurtoeslag?
U kunt via de rekenhulp op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken om te kijken of u in aanmerking komt.
Als u problemen hebt met het berekenen of aanvragen van huurtoeslag dan kunt u aankloppen bij verschillende organisaties, bijvoorbeeld bij de sociaal raadslieden.
Toeslagenservicepunten in Amsterdam zijn onder meer:
Heel Amsterdam: Stichting Belastingwinkel Amsterdam
Amsterdam Centrum: Centram
Amsterdam West: Combiwel Maatschappelijke Dienstverlening & De Geldcoach
Amsterdam Nieuw-West: SEZO
Amsterdam Oost: Toeslagenmiddag van Dynamo
Amsterdam Zuidoost en Diemen: Stichting MaDi
Amsterdam Noord: Sociaal raadslieden van Dora’s
Gericht op vluchtelingen: VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland
U kunt ook met de Belastingtelefoon bellen: 0800 – 0543. Dit is gratis. Houd dan uw Burgerservicenummer bij de hand.