Hoewel de officiële armoedecijfers dalen, ervaren steeds meer mensen financiële moeilijkheden door de stijgende kosten voor huur en energie. De Landelijke Armoedecoalitie roept de overheid op om snel in actie te komen en om huurders met lage inkomens beter te ondersteunen.
Waarom armoede daalt én stijgt
De nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Sociaal en Cultureel Planbureau en het Nibud laten zien dat er minder mensen onder de armoedegrens leven. Dit lijkt goed nieuws, maar de situatie is ingewikkelder.
Wat is er veranderd in het meten van armoede?
De manier van meten is veranderd. Nu wordt er niet alleen naar inkomen gekeken, maar ook naar de kosten voor wonen en energie. Daarnaast wordt er rekening gehouden met spaargeld. Mensen die net boven de armoedegrens zitten en een klein beetje spaargeld hebben, worden niet meer als arm gezien, ook al hebben ze het financieel moeilijk. Dit maakt de armoedecijfers lager, maar het aantal mensen dat moeite heeft om rond te komen, is mogelijk juist gestegen.
Daarnaast komen veel mensen door een verhoging van de bijstand en AOW in 2023 nu net boven de armoedegrens, maar de hoge kosten voor wonen en energie zorgen ervoor dat zij nog steeds erg moeilijk rond kunnen komen.
Buiten beeld raken
Een kritische reactie op de nieuwe meetmethode komt van het Armoedefonds, dat waarschuwt dat deze wijziging in de meetmethode voor armoede een probleem kan zijn: “Een deel van die groep is dus officieel niet meer arm, en daar schuilt een gevaar in: dat ze buiten beeld raken, en niet meer in aanmerking komen voor hulp. Dat mag niet gebeuren.”
Meer mensen vragen hulp
Door de hoge kosten voor onder meer huur en energie, vragen steeds meer mensen om hulp. Zo zijn er onder meer stijgende cijfers bij voedselbanken en schuldhulp.
Oproep: steun huurders met lage inkomens
De Landelijke Armoedecoalitie, waar het Armoedefonds en ook de Woonbond onderdeel van zijn, stuurde de Tweede Kamer een brief om hun zorgen te uiten. In deze brief wordt de overheid gevraagd om in actie te komen, ook voor huurders met lage inkomens.
- Verhoog het minimumloon en de uitkeringen om inkomen voorspelbaarder te maken en ongelijkheid tussen gemeenten te verminderen.
- Schaf de kostendelersnorm af om geldstress en dakloosheid te voorkomen.
- Zorg voor betaalbare huren en maak goede afspraken over huurprijsstijgingen.
- Steun woningcorporaties bij het bouwen van betaalbare woningen.
- Verhoog de huurtoeslag al in 2025, niet pas in 2026.
Ook HYA vindt actie nodig
HYA blijft ook in gesprek met haar woningcorporatie en de overheid om huren betaalbaar te houden. We steunen de oproep van de Woonbond: er is nú actie nodig voor huurders die het moeilijk hebben.
Meer lezen:
Brief armoedecoalitie aan Tweede Kamer – 11 oktober 2024 – Download