Huurders tegen vocht en schimmel: dit hebben we bereikt

18 april 2025 | Nieuws, Vocht en schimmel

Sinds februari 2025 voeren wij met de andere huurdersorganisaties van Ymere actie tegen schimmel. Ons motto: Het ligt niet altijd aan u! Meld schimmel nu! En we boeken successen. .

Het probleem is groot. Veel te groot. Bijna 1 op de 3 huurders had het afgelopen jaar last van schimmel in huis. Schimmel is ongezond, helemaal voor kinderen. Een longarts zei in reactie op onze campagne: “Schimmel in huis kan net zo slecht zijn als roken in huis.” Wij willen dat iedere huurder veilig en gezond woont. En we willen niet dat corporaties de schuld op de huurders afschuiven. Lees hier over de eerste resultaten van de campagne: ‘Het ligt niet altijd aan u! Meld schimmel nu’.

 

Landelijke aandacht

In januari zat huurder Noor uit Haarlem met ons bij het tv-programma Kassa. Haar verhaal raakte veel mensen. Zij wordt, net als haar dochter,  al 12 jaar lang letterlijk ziek van haar schimmelwoning. Ook Tweede Kamerlid Eline Vedder sprong in de bres. “Er moet een landelijk actieplan komen tegen schimmel”, zei zij. Natuurlijk houden wij contact met mevrouw Vedder om te kijken hoe zij dit in de Kamer aan de orde gaat stellen.

Onze campagne kreeg ook aandacht van Hart van Nederland, de Woonbond, dagblad Trouw en veel lokale media. Hierdoor krijgt het schimmelprobleem landelijk meer aandacht. En bij huurders van Ymere wordt (met dank aan Ymere) onze folder bij heel veel huurders in de bus gegooid. Hiermee willen we heel duidelijk maken dat schimmel gemeld moet worden. Ook als een melding in het verleden niet goed is afgehandeld. Want: Het ligt niet altijd aan u! Meld schimmel nu!

Roine Rijks (senior communicatiemedewerker Ymere):
“Via de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere krijgen wij contact met huurders die wij eerder zelf niet hebben bereikt. Daar zijn we heel blij mee. Zo kunnen we nog meer huurders helpen.”

 

De cijfers

Onze campagne zorgt voor flink meer meldingen van huurders. Sinds februari verspreiden we onze flyers en posters en maken we veel geluid richting de media. Ook publiceerden we de campagnesite: huurderstegenschimmel.nl.

  • In februari 2025 startte de campagne. Die maand kwamen er 60% meer meldingen binnen bij Ymere en in maart waren er 55% meer meldingen dan in dezelfde maanden in 2024.
  • Oorzaken volgens Ymere vanaf november 2023 tot nu: 43% gedrag (door gebruik of ventilatie), 57% bouwkundig. Dit ligt nog lang niet op het percentage wat de Woonbond genoemd heeft. Mathijs ten Broeke van de Woonbond zegt dat schimmel in 90% van de gevallen een bouwkundige oorzaak heeft. Dit is iets waar de huurdersorganisaties en Ymere flink over in gesprek gaan met elkaar.  Als u als Ymere-huurder denkt dat u onterecht te horen heeft gekregen dat uw schimmelprobleem door ‘huurdersgedrag’ komt, kijk dan bij uw lokale huurdersorganisatie hoe zij u kunnen helpen. Dit kan in sommige gemeenten ook zijn dat ze u doorverwijzen naar Stichting !Woon die huurders hier graag bij helpt.

 

️ Ymere en meldingen

Ymere handelt de meldingen af. Wij – als huurdersorganisaties – controleren of Ymere zich aan de afspraken houdt. We houden de cijfers in de gaten en geven adviezen om zowel het proces als de communicatie beter te maken.

In de eerste drie maanden van 2025 kwamen er in totaal 1328 meldingen binnen, waarvan 8 kleine en 1320 grote meldingen.

De actuele cijfers die we van Ymere hebben gekregen laten het volgende zien:

  • Een afspraak wordt gemiddeld binnen 2,3 werkdagen gemaakt
  • Inspecties vinden plaats binnen 9,7 werkdagen
  • De rapportage volgt na gemiddeld 1,9 werkdagen
  • Herstelwerkzaamheden duren gemiddeld 17,3 werkdagen bij klein herstel
  • Bij ongeveer 90% van de minder complexe meldingen wordt de huurder geholpen, inclusief het inspuiten van een schimmeldodend middel.
  • Bij complexe meldingen ligt dit percentage op ongeveer 73% – dit cijfer gaat over een langere periode dan 3 maanden, omdat oplossingen bij deze meldingen meer tijd kosten.

Wij gaan in gesprek over deze cijfers. Welke huurders zijn dan niet geholpen, waarom niet, wat duurt het langst et cetera. Wij blijven alles volgen. Kijk hier voor alle tijdsbeloftes van Ymere en waar u eventuele klachten moet melden.

kassa

Verbeteringen bij Ymere

  • Sinds 4 februari 2025 zijn 42.500 flyers verspreid (de rest volgt)
  • Huurders hebben het recht om het rapport van de aannemer op te vragen
  • Wijkbeheerders van Ymere hangen onze posters op
  • Op de website van Ymere staat nu een grote ‘Meld Schimmel’-knop
  • Het meldproces bij MijnYmere is korter gemaakt
  • Huurders krijgen een duidelijkere mail na hun melding
  • Huurders krijgen een brochure na melding over wat huurders kunnen verwachten van Ymere (en wanneer)
  • Op veel monteursbussen van Ymere staan nu stickers over schimmelbestrijding
  • Nazorg: Ymere werkt samen met de andere corporaties aan verbetering van de nazorg, zodat de gegevens straks beter met elkaar te vergelijken zijn.

Samen met de GGD, gemeente Amsterdam, Stichting !WOON en FAH werkt Ymere aan oplossingen. Ymere past deze aanpak ook toe in onze andere regio’s.

 

Ook blije huurders

We hebben enkele kritische interviews geplaatst op onze campagnesite. Bijvoorbeeld van Jarek uit Amsterdam die zelfs schimmel op zijn tandenborstel had, of Bianca uit Hoofddorp die vertelde dat ze zich verdrietig, boos en niet serieus genomen voelt. Binnenkort gaan we hen weer interviewen om te horen hoe het er nu voor staat. Gelukkig hebben we nu ook geluiden van blije huurders. Zij hebben schimmel gemeld en er is snel gehandeld!

Hans (Hoofddorp):
“Zo’n twee jaar geleden verscheen er schimmel op de muren van de woonkamer. We kregen het zelf niet weg, dus we hebben een melding gedaan bij Ymere.  Mijn vrouw heeft COPD, dus het was van groot belang om de schimmel zo snel mogelijk aan te pakken. Er kwam toen iemand langs die zwartgroene schimmel constateerde. Vijf weken later kwam het bedrijf terug om schimmelwerend spul in te spuiten. Een week later hebben ze alles overgeschilderd. We denken zelf dat de schimmel is ontstaan door een lekkage, nadat er bij de buren zonnepanelen op het dak zijn gelegd. Het kwam niet vanuit de vloer in ieder geval. Nu is de schimmel weg, dus de methode werkt en we hopen dat het zo blijft.”

Marga (Amsterdam):
“Op een dag ontdekte ik zwarte schimmel achter een kast op zolder. Het bleek te komen door regendoorslag door de muur en een lekke schoorsteen. In eerste instantie google ik op een oplossing, maar ik heb toch Ymere maar gebeld. Zwarte schimmel is echt niet goed. Ymere schakelde een bedrijf in, in de zomer hebben medewerkers de buitenmuur opnieuw gevoegd en behandeld. Toen het droog was kwam er iemand om de schimmelplek te behandelen. Daarna stuukte en schilderde hij de wand. Dat heeft hij echt perfect gedaan en zo netjes: met stofzuiger en alles.”

 

We gaan door

Huurdersorganisaties blijven in overleg met Ymere. Wij zijn blij met de verbeteringen en tegelijkertijd willen we nog veel meer. De huurdersorganisaties overleggen met Ymere om alles sneller en duidelijker te laten verlopen, zoals:

  • duidelijkheid voor huurders in gebouwen met een VvE
  • een online functie om meldingen te volgen
  • de mogelijkheid om meldingen te evalueren

Wij als huurdersorganisaties blijven campagne voeren omdat niemand ziek mag worden van zijn huis. Iedereen heeft recht op een gezonde woning. Het ligt niet altijd aan u! Meld schimmel nu!

 

NB: In Amsterdam is net besloten dat er huurkorting komt voor huurders met hardnekkige schimmel. Lees Huurkorting bij hardnekkige schimmel in Amsterdam – tijd voor landelijke aanpak

 

 

Dit artikel is ook geplaatst door de Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY)

Meer over HYA
Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam
Voor alle huurders in amsterdam

Ontvang de nieuwsbrief