Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen gezonder leven en minder vaak naar de huisarts moeten? Klasien Horstman, hoogleraar filosofie van de gezondheidszorg, heeft een belangrijk antwoord. Ze zegt dat we inwoners moeten betrekken bij het maken van een gezonde omgeving. Dit begint met zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Ontmoetingsplekken zoals parkjes, pleintjes, maar ook cafés en snackbars helpen buurtbewoners om elkaar te leren kennen. Deze plekken zijn hard nodig in wijken. Mensen die elkaar kennen, kunnen ook elkaar ondersteunen. Daarbij zijn mensen met meer contacten in de buurt minder eenzaam. Eenzaamheid kan zorgen voor een mindere gezondheid.
Tegenwerking
Vaak gaat het bij bewonersinitiatieven om ontmoetingsplekken. Inwoners maken bijvoorbeeld buurttuinen of ze runnen een buurthuis. Volgens Horstman hebben deze vrijwilligers hierbij vaak last van tegenwerking. Ze krijgen geen financiële hulp of ze hebben met moeilijke regels te maken. Ook zegt ze dat er door beleidsmedewerkers niet goed naar mensen in de wijken wordt geluisterd. En dat terwijl er mensen goede ideeën voor hun buurt hebben. Er wordt over ze, maar niet met ze gesproken. Hierdoor blijven met name de arme wijken achter in ontwikkeling, zegt Horstman.
Gezondheidsongelijkheid
Nederland kent grote verschillen in gezondheid. Het blijkt moeilijk te zijn om deze gezondheidsverschillen te verkleinen. In wijken waar bewoners veel zorgen hebben over wonen, inkomen of werk is een hoger risico op een slechte gezondheid. Een manier om deze gezondheidsongelijkheid tegen te gaan, is volgens de hoogleraar beter luisteren te naar mensen en te zorgen voor meer ontmoetingsplaatsen.
Luister naar bewoners
In 2014 startte Horstman in Noordwest Maastricht de ‘Universiteit met de Buurt’, een project met als doel: opbouwen van relaties met de wijk. Ze organiseerde onder meer twee keer een Burgertop. De conclusie die hieruit kwam, was dat mensen te weinig plekken hebben om elkaar te ontmoeten. Deelnemers zeiden: ‘We willen wel voor elkaar zorgen maar we kennen elkaar niet. De winkeltjes en het café zijn dicht, er is veel kaal groen. Er gebeurt ook niks in de buurt’.
Bewonersinitiatieven ondersteunen
Om gezondheidsongelijkheid aan te pakken, roept Horstman professionals en overheden op om bewonersinitiatieven te ondersteunen. Meer samenwerking en geld is nodig. En ook goed luisteren naar inwoners helpt om wijken gezonder te maken.
Meer lezen:
Lees het hele artikel op de website van Plaform31
Dit bericht staat ook op de website van Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY). Dat is de koepel van alle huurdersorganisaties van Ymere.