Steeds minder jongeren lukt het om op zichzelf te wonen

Jongeren lukt het steeds minder om op zichzelf te gaan wonen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat van de jongeren die de afgelopen drie jaar uit huis wilden, slechts 45 procent daarin slaagde. Een paar jaar geleden (in 2023) was dat nog 51 procent.

Meer jongvolwassenen blijven thuis wonen

Vooral jongeren die een koophuis wilden, hebben moeite om te verhuizen. Het aantal jongeren dat vanuit het ouderlijk huis naar een huurwoning gaat, blijft stabiel. Maar de kansen om direct een huis te kopen, zijn kleiner geworden.

jongeren wonen

Grote verhuiswens, weinig mogelijkheden

Uit het landelijke WoON-onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren willen verhuizen maar geen woning vinden. Het percentage thuiswonenden met een verhuiswens verdubbelde tussen 2015 en 2021 naar 12 procent. Het CBS keek specifiek naar jongeren van 18 tot 35 jaar en onderzocht hoeveel van hen echt uit huis gingen.

Problemen voor starters en de maatschappij

De cijfers bevestigen de zorgen van het Meldpunt Starters & Jongeren van de Woonbond. Jongeren zonder eigen plek melden vaker mentale klachten, zoals depressie of uitzichtloosheid. Ook ervaren veel jongeren de maatschappij als onrechtvaardig. Eén op de vijf melders zegt het vertrouwen in de politiek te verliezen.

Minder gezinnen door hoge huizenprijzen

De woningnood heeft ook invloed op gezinsvorming. Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) ontdekte dat in regio’s met stijgende huizenprijzen het geboortecijfer sneller daalt. Jongeren die geen huis kunnen kopen, stellen het krijgen van kinderen vaker uit.

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief