Namens 400.000 huurders: opnieuw een huurexplosie is onacceptabel

Dit jaar werd de sociale huursector geconfronteerd met de grootste huurstijging in 30 jaar. Door de sterk gestegen CAO-lonen dreigt een herhaling in 2025: een nóg hogere jaarlijkse huurverhoging van meer dan 6%. Voor ons is de maat vol. Nog zo’n hoge huurstijging is onacceptabel!

Als huurders betalen we zoveel huur omdat de overheid geen subsidie geeft voor de sociale huursector. Alle grote opgaven moeten betaald worden uit huurinkomsten. Het grote aantal nieuwe sociale huurwoningen dat we nodig hebben om de wachtlijsten terug te dringen wordt volledig bekostigd uit onze maandelijkse huur. Zo ook het verduurzamen en aardgasvrij maken van sociale huurwoningen. Dit systeem is niet langer vol te houden voor huurders. Woningeigenaren wordt toch ook geen bijdrage gevraagd voor de bouw van andere koopwoningen?

Overheid trekt miljarden belasting uit sociale huursector

Maar het is nog onrechtvaardiger. De overheid geeft niet alleen geen subsidie aan de sociale huursector, ze blijft het ook flink belasten. Na het afschaffen van de verhuurderheffing is het nog niet klaar. Woningcorporaties betalen jaarlijks ruim een miljard aan winstbelasting, terwijl ze geen winst mogen maken. Sterker nog, met de zogenoemde ‘ATAD’ behandelt de regering corporaties fiscaal hetzelfde als commerciële multinationals.

Verbeteren bestaanszekerheid voor huurders blijkt valse belofte

Tijdens de verkiezingen van 2023 ging het over bestaanszekerheid en de woningnood. Wij zien dat met deze torenhoge huurverhogingen de bestaanszekerheid niet wordt verbeterd. De armoede neemt toe, terwijl de huren verder worden verhoogd. De woningnood neemt niet af, veel gemeenten bouwen de komende jaren veel te weinig sociale huurwoningen en zo nemen de wachtlijsten alleen maar toe. Over de eerste helft van 2024 bouwden maar liefst 203 gemeenten 0 (!) sociale huurwoningen. Waarom wordt ons dan gevraagd om volgend jaar 6% meer huur te betalen om woningen mee te bouwen?

Investeer in toekomstbestendige volkshuisvesting

Wij zijn de 11 grootste huurdersorganisaties in Nederland. We vertegenwoordigen ruim 400.000 hurende huishoudens, die wonen in de wijken waar het leven al lang niet voor iedereen over rozen gaat. Veel huurders komen moeilijk rond en staat het water aan de lippen. Wij roepen u als volksvertegenwoordigers op om in te grijpen. De Tweede Kamer moet zo’n torenhoge huurverhoging niet accepteren, maar investeren in volkshuisvesting. Zorg ervoor dat woningcorporaties méér kunnen investeren in nieuwbouw en verduurzaming, zonder volledig afhankelijk te zijn van de door ons opgebrachte huurinkomsten. Dat is namelijk onhoudbaar geworden. We willen een toekomstbestendig huursysteem, dat huurders beschermt tegen torenhoge inflatie of loonstijgingen en waardoor corporaties financieel gezond hun taken kunnen uitvoeren. Dan weten huurders en verhuurders waar ze aan toe zijn.

Namens ruim 400.000 hurende huishoudens,

  • Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere
  • Huurdersraad Hefwonen
  • Stichting Wooninspraak
  • Huurdersvereniging Staedion
  • Landelijk Huurders Platform
  • Huurdersbelangenorganisatie Argus
  • Klantenraad Woonstad Rotterdam
  • Gezamenlijke huurdersraden Woonbron
  • HBVA Amsterdam en Gooi en Vechtstreek
  • Bewonersvereniging De Samenwerking
  • Huurgenoot

Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) heeft samen met de 10 grootste huurdersorganisaties in Nederland, allen aangesloten bij de Woonbond, dit krachtig opiniestuk ondertekend. Dit artikel is ook rechtstreeks naar de leden van de Tweede Kamer gestuurd. Samen laten we onze stem horen tegen de enorme huurstijgingen en zetten we ons in voor een rechtvaardiger huurstelsel.

 

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief