Manifest ‘Help! Ouderen’ – senioren in Amsterdam hebben betere woningen nodig

Op woensdag 9 oktober werd het manifest ‘Help! Ouderen’ door Cliëntenbelang Amsterdam overhandigd aan wethouder Scholtes en de gemeenteraad van Amsterdam. In dit manifest wordt aandacht gevraagd voor de woonproblemen van ouderen in de stad. De Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (FAH), waar ook HYA deel van uitmaakt, heeft dit manifest ondertekend.

Wat is het probleem?

Veel ouderen in Amsterdam wonen in huizen die niet geschikt zijn voor hun situatie. Dit zorgt voor problemen, vooral bij ouderen die minder mobiel zijn. Ze kunnen moeilijk verhuizen, en woningaanpassingen zoals een traplift worden niet altijd toegewezen. De regels zijn vaak ingewikkeld en maken het lastiger om in een geschikte woning te blijven wonen.

Oplossingen uit het manifest

In het manifest worden oplossingen voorgesteld:

  • Meer seniorenwoningen: Er moeten meer woningen komen die geschikt zijn voor ouderen.
  • Makkelijker verhuizen: Het moet eenvoudiger worden voor ouderen om te verhuizen naar een geschikte woning.
  • Betere ondersteuning via de Wmo: De gemeente moet beter inspelen op de behoeften van ouderen, zoals bij het toekennen van woningaanpassingen.

Ook wordt aangeraden dat de gemeente een Taskforce ‘Langer thuis kunnen blijven wonen’ opricht. Hierin zitten de gemeente, corporaties, Stichting !Woon, de huurders, cliëntorganisaties en zorgorganisaties. Alleen door betere samenwerking tussen wonen, welzijn en zorg kunnen ouderen in Amsterdam prettig en veilig blijven wonen.


Meer lezen:

 

Meer over HYA

Woningcorporatie in metropoolregio amsterdam

Voor alle huurders in amsterdam


Ontvang de nieuwsbrief