Hoe staat het er voor met de loden leidingen-problematiek? We geven met hulp van mediabronnen een kort overzicht.
Deze zomer ontdekten oplettende bewoners van Tuindorp Noord dat ze met hun buren één toevoerleiding delen en dat die onder de vloer verstopte buis van lood is. Ze lieten het drinkwater uit de kraan testen en daarin zat een stuk meer lood dan de wettelijk toegestane 10 microgram per liter. Aan de Molengouw werd zelfs 78,7 microgram lood per liter gemeten. Het was het begin van een stadsbrede onrust over lood in het drinkwater.
Testresultaten
Op het moment dat we dit artikel schrijven, staat voor 425 woningen vast dat er lood in het drinkwater zit. Hiervan komt 19 procent boven de drinkwaternorm van 10 microgram uit. Dit is het wettelijk toegestaan percentage, maar recentelijk adviseerde de Gezondheidsraad om deze te verlagen naar 5 microgram per liter. Waarschijnlijk komen er nog honderden woningen bij, want niet alle testresultaten van de metingen die Ymere heeft laten uitvoeren, zijn al binnen.
Daarbij moet gezegd worden dat ook de uitslagen van de second opinion die sommige bewoners hebben laten doen, binnen zijn gekomen. Deze uitslagen zijn in flink wat gevallen hoger uitgevallen dan de waardes die in eerste instantie zijn gemeten. (Lees het stuk van AT5 van 11 januari: Bewoners bezorgd nadat hertesten veel meer lood in drinkwater aantonen)
Hoe dan ook verwacht Ymere nog twee tot drie jaar bezig te zijn. In Noord roept dat veel vragen op. Bewoners vinden dat erg lang voor leidingen die zo schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral van kinderen.
Oude bouwtekeningen
Ymere is intussen wel hard aan het werk. Een team van ruim twintig medewerkers van Ymere is nu drie maanden bezig met de zoektocht naar een oplossing. De woningcorporatie heeft sinds oktober 6.300 woningen tegen het licht gehouden – dat zijn zowel huurwoningen als voormalige corporatiewoningen die zijn verkocht.
In het Parool van 9 januari staat een artikel waarin Ymere laat zien waarom het zo’n complex probleem is. Hoe de waterleidingen precies lopen is moeilijk te achterhalen. Uit bouwtekeningen van soms een eeuw geleden heeft Ymere opgemaakt dat dit in bijna elk blok anders is. “Er zit geen enkele structuur in, dat maakt het ingewikkeld”, zegt regiomanager Chris Pettersson. (Lees Vervangen van loden waterleidingen is een probleem)
Operatie Lood Eruit
Dit jaar begint Ymere aan Operatie Lood Eruit. In drie proefblokken heeft de woningcorporatie bouwbedrijven uitgenodigd om methodes te ontwikkelen waarmee snel veel loden leidingen vervangen kunnen worden met zo min mogelijk overlast.
Om bewoners te informeren heeft Ymere een aantal informatiebijeenkomsten georganiseerd, geeft ze een speciale digitale nieuwsbrief uit en heeft ze een deel op hun website geopend waar mensen informatie kunnen krijgen over de loden leidingen (Kijk op Onderzoek loden waterleidingen in Amsterdam-Noord).
Stappenplan en informatie
Omdat er zoveel vragen leven is ook stichting !Woon volop bezig met de ondersteuning van bewoners. Zij hebben onder meer een stappenplan gepubliceerd voor mensen die ongerust zijn. In een artikel met filmpjes en foto’s leggen ze uit hoe je kunt controleren of je loden leidingen hebt. Het artikel biedt ook stappen om van het lood af te komen. (Lees Stappenplan voor aanpak van lood in het drinkwater)
Ook Parool helpt mensen met informatie. Ze publiceerde onder meer het zeer informatieve artikel 16 vragen over de loodkwestie: waar zit het en wat doet het?
Huurders Ymere Amsterdam is als gesprekspartner betrokken bij de heikele kwestie, ze heeft aangegeven dat ze dat alleen samen met bewoners wil doen. Bewoners zijn immers de ervaringsdeskundigen en eerste betrokkenen. De huurdersorganisatie wordt in dit overleg ondersteund door Stichting !Woon.
Bronnen: AT5, Parool, !Woon en Ymere.