10 tips: Hoe kunnen ‘jongeren’ (tot 35) de kansen op een nieuwe woning vergroten?
1. Schrijf je in bij Woningnet
Je kunt je vanaf 18 jaar inschrijven bij Dak (vroeger Woningnet). Mocht je dat nog niet gedaan hebben, doe dat dan zo snel mogelijk. En schrijf je niet alleen in Amsterdam in, vergroot je kansen door je ook in de omgeving van Amsterdam in te schrijven. Klik hier door naar Dak (vroeger Woningnet) van: Amsterdam, Almere, Haarlem en Weesp. Tips zijn: schrijf je zo vroeg mogelijk in, ook buiten de regio en verbreed je zoekgebied. Kijk ook even bij dit bericht waar de nieuwe regels over een sociaal huurwoning worden uitgelegd. En lees natuurlijk alle 10 tips hieronder!
2. Studentencontracten
Wist je dat als je huurt met een studentencontract (campuscontract), je kunt huren voor de duur van je studie (voltijd MBO, HBO of WO)? Voordeel hiervan is dat dit geen invloed heeft op je inschrijfduur bij Woningnet. Via www.studentenwoningweb.nl en via www.room.nl kun je een studentenwoning vinden. Je kunt je al vanaf je 16e jaar inschrijven en er worden dagelijks woningen geadverteerd!
3. Jongerencontracten
Speciaal voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar verhuurt Ymere jongerenwoningen. Met een jongerenwoning spaar je extra inschrijfduur bij Woningnet. Je inschrijfduur vervalt namelijk niet als je een jongerenwoning accepteert. Zo heb je straks meer inschrijfduur om te zoeken naar een andere woning, bijvoorbeeld een grotere woning voor een gezin. Je tekent dan een tijdelijke huurovereenkomst voor 5 jaar. We noemen dat ook wel een jongerencontract. Op de website van Ymere lees je meer over:
- Jongerenwoningen: dit zijn sociale huurwoningen speciaal gereserveerd voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar oud. Je kunt hier maximaal 5 jaar wonen.
- Studentenwoningen met een campuscontract: je kunt hier tot maximaal 6 maanden na je studie blijven wonen.
- Tijdelijke huurwoningen: deze woningen zijn voor korte tijd beschikbaar, omdat Ymere deze gaat renoveren of slopen.
4. Woonruimte voor promovendi aan de UvA
Stadgenoot verhuurt 30 huurwoningen op de tweede en derde verdieping van het complex De Studio aan buitenlandse promovendi/PhD’ers van de UvA. De woningen zijn bedoeld voor bewoning door 1 persoon. Stadgenoot sluit een speciaal voor deze doelgroep opgesteld huurcontract af. Stadgenoot zegt het huurcontract op bij het einde van de promotie/het onderzoek. Het is een tijdelijk contract dat verbonden is aan de duur van de promotie/het onderzoek. Kijk hier voor meer informatie,
5. Zonder inschrijfduur kans via lotingwoningen
Er worden ook jongerenwoningen verloot. Klik hier om het aanbod te zien.
6. Vrije sectorhuur met vriend of vriendin
In de vrije sectorhuur is het makkelijker om aan een woning te komen. Al heb je daar wel een (stuk) hoger inkomen voor nodig. Als je samen met een vriend of vriendin een vrije-sectorwoning gaat huren, tellen jullie beiden inkomens mee voor de inkomenstoets. Lees hier meer informatie over het huren van een vrije-sectorwoning. Je vindt het aanbod ook via amsterdam.mijndak.nl/Woningaanbod
7. Wonen met motivatiebrief
Er zijn ook diverse projecten waar je kunt wonen door een motivatiebrief te schrijven. Er wordt dan niet gekeken naar je inschrijfduur. Via Vooruit betaal je geen huur, maar zet jij je minimaal 10 uur per week maatschappelijk in voor de wijk in ruil voor een woning. Academie van de Stad biedt een vergelijkbaar woonconcept aan: Springlevende wijk.
Je kunt via verschillende projecten wonen met statushouders. Veelal moet je dan op een of andere manier je buren helpen om in deze projecten te wonen: Startblok Elzenhagen, Startblok Riekerhaven, of een woonlocatie van Socius.
8. Vergroot je kansen door invloed
Er zijn regelmatig mogelijkheden om invloed uit te oefenen om je kansen te vergroten. Zo bestaat het Jongerenpanel Uplift
Deze groep reflecteert actief op de woonproblematiek. Daarnaast draagt de groep actief voorstellen aan ter verbetering van de positie van jongeren op de woningmarkt. Hierbij zijn de jongeren agenda zettend en adviserend en kunnen beleidsvoorstellen in co-creatie met beleidsmakers ontstaan.
9. Woningruil (of kamerruil)
Heb je al een kamer of een woning? Dan kan woningruil ook een interessante optie zijn. Ondanks dat je misschien het liefst wel in Amsterdam wilt wonen, is het toch handig om ook buiten Amsterdam te zoeken. Omdat de wachttijden buiten Amsterdam korter zijn, vind je eerder een woning. Bovendien kun je na een jaar proberen om die woning te ruilen met iemand in Amsterdam.
10. Kijk of je in aanmerking komt voor voorrang op een jongerenwoning in Amsterdam
Jongeren tot en met 27 jaar met binding aan Amsterdam krijgen voorrang voor jongerenhuurwoningen in de gemeente Amsterdam. Je hebt binding met Amsterdam als je in de afgelopen tien jaar tenminste zes jaar onafgebroken in de gemeente hebt gewoond en geregistreerd staat in het BRP. Dit mogen verschillende adressen zijn.
De voorrang moet je vastleggen. Dit doe je door een MyQii aan te maken. Lees er meer over op de site van de gemeente.
Wat is HYA?
Huurders Ymere Amsterdam is de huurdersbelangenorganisatie voor huurders van Ymere in Amsterdam. Er zijn ruim 130 bewonerscommissies bij HYA aangesloten. Meer lezen? Kijk hier